Sosyal Medya

Makale

‘Iskatı salat’la kurulan kütüphane

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez’le yaptığımız Ä°ran gezisinin ikinci gününü, “Dini BaÅŸkent” diye nitelenebilecek olan Kum’da geçirdik.

“Rehber Ayetullah Hameney”in yerine geçeceÄŸi söylenilen, “Åžia’nın en büyük mercileri” sayılan isimler de buradaydı, Ä°ran’ın bütün dünyaya sevk ettiÄŸi “Molla veya Ahund”lardan “Ayetullah”lara kadar her seviyedeki insanı yetiÅŸtiren medreseler, ya da onların ifadesiyle “Ä°lim havzaları” da buradaydı.

Ä°ran, sünni-ÅŸii, onbinlerle belki daha yüksek rakamlarla ifade edilen, dünyanın her yöresinden gelmiÅŸ insanlara eÄŸitim veren müesseseler oluÅŸturmuÅŸ bulunuyor. Mesela “Mustafa Camiası” denen yapı, adeta öyle bir “insan fabrikası”nı sevk ve idare ediyor. Bu yapının yöneticisi olan Ayetullah Arafi“Ãœniversite” ve “Ä°lim Havzaları” diye ayrılan ancak birbirini bütünlediÄŸi belirtilen eÄŸitim ortamında 4.5 milyon öğrencinin bulunduÄŸunu söyledi. “2 bin üniversitemiz var, 100 bin üstad eÄŸitim veriyor, 2 bin medrese var, 500 sünni medresede 50 bin öğrenci okuyor, 1500 ‘ehl-i beyt’ merkez bulunuyor, buradaki öğrenci sayısı 100 bin, öğrencilerin yüzde 50’si bayan...” gibi rakamlar verdi, doÄŸrusu “2 bin üniversite” rakamını kendimize izah edemedik ama her halükarda ortada deyim yerindeyse harıl harıl çalışan bir sistem olduÄŸu kuÅŸkusuz. 

“Milletlerarası çalışmalarda mezhepler üstü hareket ediyoruz” sözü Arafi’ye ait, ancak Åžia’nın gerçekten her ÅŸeyi belirlediÄŸi bu alemde “mezheplerüstü”lüğün nasıl oluÅŸtuÄŸu araÅŸtırmaya deÄŸer.

Kum’da ayrıca Ayetullah Cevadi gibi, Ayyetullah Nasir Mekarimi Åžirazi gibi gerçekten hem yaÅŸları hem de ilim ve kalb dünyaları ile “kemal”i yansıtan merkez insanları ziyaret ettik. Özellikle Ayetullah Cevadi’nin Görmez Hoca’nın talebi üzerine “Kur’an ve hikmet” Ã¼zerine yaptığı sohbetin çok etkileyici olduÄŸunu ifade etmeliyim. Bir hayli not aldım o sohbetten, sütunumun darlığı sebebiyle ÅŸunu vereyim yeter:

“Kur’an’da Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, deniyor. Allah’ın ipine sarılırsa, bir insanı düşmekten kurtarır, iki, insanı yükseltir. Kur’an’ın bir tarafı Allah’ın elinde, diÄŸer tarafı Ä°slam ümmetinin elinde...” 

Bütün bu ziyaretlerde Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Görmez Hoca da deÄŸerlendirmeler yaptı. Onun “Ãœmmetin ocağına ateÅŸ düştü” diye baÅŸlayan ve büyük ilgi ile dinlenen deÄŸerlendirmelerinden de pek çok not aldım. Åžunu gözlemledim: Görmez Hoca’nın yaÅŸanan olaylarda ortaya koyduÄŸu tavırlar Ä°ran’da dikkatle takip edilmiÅŸ, önemsenmiÅŸ. Burada da özellikle Ä°slam dünyasının, ilim ve hikmet noktasında geçirdiÄŸi zaafa iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu ve çok dikkatle dinlendi.

“Mustafa Camiası”nı ziyarette ÅŸunları söyledi:

- Benim en büyük korkum, Ä°slam ülkelerinden gelen çocukların selefi-ÅŸii diye yüklenmeleri ve birbiriyle savaÅŸa tutuÅŸmalarıdır. Elimden gelse sünni ve ÅŸii literatüründen “Rafızi” ve “Nasıbi” kelimelerini çıkarırdım.

Bu ziyaretlerdeki sohbetlerde gerçekten düşünce planında üzerinde durulması gereken pek çok notum var. Gündem el verirse onları da yazarım. Ancak bugün çok hoşunuza gideceğini düşündüğüm bir anekdotu paylaşarak yazımı tamamlayayım.

Kum’a giderken Görmez Hoca’ya refakat eden Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanı deÄŸerli fıkıh alimlerimizden olan Ekrem KeleÅŸ Hoca, Ayetullah Mer’aÅŸi Necefi diye bir isimden bahsetti. Onun kurduÄŸu bir kütüphanenin de Kum’da bulunduÄŸunu söyledi. “Mer’aÅŸi - MaraÅŸlı” yani benim hemÅŸehrim. Hikayesi müthiÅŸ. 30 bin kitap varmış kütüphanede. Her birinin ilk sayfasında “Bu kitap... diye baÅŸlayıp, falanca kiÅŸinin öldükten sonra kılmadığı namazlarını kılmam karşılığında aldığım ücret ile satın alınmıştır” gibi bir ifade yer alıyormuÅŸ. MeÄŸer ÅŸiaya göre, birisi öldükten sonra onun yerine bir baÅŸkası, para karşılığı namazlarını kılabiliyormuÅŸ. Bizde “ıskat-ı salat” diye nitelenen “Aldım - verdim” diye gerçekte alınıp verilmeyen acayip düzenek, Åžia’da gerçekten para karşılığı kılınan namaza dönüşmüş. Ä°ÅŸte o uygulamayı, benim hemÅŸehrim olan bir zat, kocaman bir kütüphane kurabilmek için deÄŸerlendirmiÅŸ. Kum programımız kütüphaneyi gezmeye maalesef müsait olamadı.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.